Teófilo Reyes Edicion Limitada
Érett gyümölcsökkel támad: áfonya, feketeszeder dől az illatból, plusz a hordós érlelés csokis, enyhén fűszeres karaktere. Nagy hozamkorlátozást alkalmaztak a tőkéken, 28 hl "jön le" egy hektárról, ami nagyon alacsonynak számít. A bor ennek is köszönhetően rendkívül koncentrált, töményen gyümölcsös. 15 hónapot érlelték francia hordókban. Széles vállú, termetes vörösbor, minimum 8-10 év érlelési potenciállal.
Vaudoisey-Creusefond Auxey-Duresses Val 1er Cru
Friss karakterű, áramvonalas pinot, illatában eper, piros bogyósok, toast és egy kis szmóki fuvallat. Kóstolva lenyűgözőek az elegáns karcsúsága mellett pipiskedő finom piros gyümölcsaromák. Burgundia hűvösebb szegletéből, Auxey-Duresses-ből érkezik, és ez a hűvösség a globális felmelegedés idején (és pláne az amúgy is meleg 2018-as évjáratban) nagyon felértékelődik... Jó burgundiai premier cru 10000 Ft alatt? Borfanatikok számára ez a csoda is létezik!
Vigneti Zanatta Orion Vermentino di Sardegna
Az illatban a citrusok mellett a vermentino jellegzetes mezei virágossága is megjelenik, már az elején bebódítva a kóstolót. Szájban megint csak intenzív citrusosságot mutogat, a lime-tól a grapefruitig mindent, és egy kis almás-zöldalmás aroma is felbukkan. Friss, nagyon szomjoltó szárd szörp egy fuvallatnyi édes érzettel a végén.
Vigneti Zanatta Renadoro Vermentino di Gallura
Komplex illatú és aromájú könnyű, friss vermentino Szardínia északi részéről. A barackos, sárgadinnyés jegyek mellett megjelenik egy kis mézesség és citrusosság is. A korty magával sodor egy nagy adag ásványosságot is, ami még frissebbé teszi a karakterét. Nyári bor, de komplexitása miatt nem egy futó kaland.
Vigneti Zanatta Renarossa Monica di Sardegna
Oké, tudjuk, hogy a "mónikázás kétezer", de hát infláció van... Egyébként a Vigneti Zanattáé egy egészen kiemelkedő monica: sok piros gyümölccsel és egy kis gyógynövényességgel, ráadásul a tanninérzet is egész jó (ami elég ritka a monicánál). Szóval ha szeretnéd egyszer kipróbálni ezt a csak Szardínián megtalálható fajtát, mindenképp jó választás!
Vigneti Zanatta Salana Cannonau di Sardegna
A cannonau a garnacha szardíniai változata. A fajtára jellemző érett, már-már aszalványos piros bogyós gyümölcsösséget hozza, fűszerességgel és egy kis avaros-földes karakterrel. Nagyon sima, enyhe tanninok, érett eprek jönnek a kortyban. Simulékony, dörgölőző borlotyó (vagy a gendersemlegesség jegyében: borkurafi), tudja, hogyan vegye le a kóstolót a lábáról.