Bodegas del Rosario Estratos Monastrell – Syrah
Bodegas del Rosario Estratos Monastrell (3l)
Dél-Spanyolország sztár szőlőfajtája, a monastrell szuperpraktikusan bezsákolva 3 literes bag-in-boxba. Így több hétig is eláll a motyó, anélkül, hogy a bor oxidálódna, az 1 dl-re kiszámolt ár (200 Ft) pedig extra boldogságbonbon lehet ennek az ízig-vérig déli, meggyes, málnás, enyhén fűszernövényes gyümölcslének a kóstolgatása közben.
Brunel de la Gardine Cotes-du-Rhone
Intenzíven gyümölcsös, közepesen telt, harmonikus "alapvörös" a Rhone-vidékről, mely nagyon-nagyon megéri az árát. Tobzódnak az ízében a piros bogyós gyümölcsök, melyeket rafkós fűszernövényes karakter tesz extrán szexivé. Jó a hossz, még a savérzet is egész rendes - szuperül el lehet lenni ezzel a kis déli, temperamentumos vörössel és az ára is haveri.
Chateau de la Gardine Chateauneuf-du-Pape
40-60 éves tőkék termése, kézi szüret, 9-14 hónap érlelés használt hordókban. Illatában és ízében is rengeteg málna és fekete bogyós gyümölcs, frissesség, finom hordófűszerek, csokoládé. Nyoma sincs túlérettségnek, "dzsemességnek", sokkal inkább fiatalos, friss stílusú Chateauneuf, mely ötvözi a könnyed, jól iható karaktert a tradíciókkal.
De Moya Gloria
650 méter magasan lévő termőterület, 40 éves tőkék, organikus művelésmód... Csak a színlét használták, mely először acéltartályban volt, majd használt francia hordókban 12 hónapig. Komplex, gyümölcshangsúlyos, 100% monastrell fajta. A nagy tengerszint feletti magasságnak és a kitettségnek köszönhetően a savak is egész szépen megmaradtak - egyensúlyos, "balanszban" lévő darab!
De Moya Julia
Ugyanarról a területről származik, ahonnan a kistesója, a Gloria, azaz 650 méter magas, keleti kitettségű ültetvényről, de itt már 60 évesek a tőkék! Nagy hordóban erjedt, majd válogatott francia új hordókban érlelődött 18 hónapig. Nagy szerkezetű, testesebb, hordósabb, fűszeresebb monastrell.
Enrique Mendoza Estrecho Monastrell
Dűlőszelektált monastrell, saját, természetes élesztővel erjesztve, nagy, 2000 literes hordóban érlelve. Sima, bársonyos, nagyon feketegyümölcsös, simogatóan kedves, mégis friss, jó savú nagy vörösbor. A Quebradas terület talaja homoki, az innen származó bor még gyümölcsösebb és könnyedebb, mint a többi Enrique Mendoza-bor.
Enrique Mendoza La Tremenda Monastrell
Friss feketecseresznye, piros bogyósok és a hordós érlelés édes fűszerei, kakaó keverednek a La Tremenda illatában. A test közepes, aromái között kóstolva is az erdei gyümölcsök és a finom csokis-hordós karakter viszik a prímet. Meglepően bársonyos a textúra. 100% monastrell, 12 hónap amerikai hordó. Nagy formátumú, de jó ivású cucc, super smart buy.
Enrique Mendoza Las Quebradas Monastrell
Bakművelésű, idős tőkékről származó bor. Öntözést nem alkalmaztak, a talaj tápanyagban rendkívül szegény, ennek köszönhetően a hozam nagyon korlátozott, és a bor rendkívül koncentrált lett. A piros bogyós gyümölcsök mellett feketeborsos fűszeresség, krétás textúra, ásványosság és frissítő savérzet érezhető. Nyitott kádban erjedt, majd 500 literes hordókban érlelték 16 hónapig. Brutál koncentráció és egyensúly...
JM Cazes Domaine de l’Ostal Estibals Rouge
Minervois egy dél-francia borvidék, mely sok borértő titkos kedvence komplex, elegáns és elképesztő ár-érték arányú boraival. Az Ostal Estibals megmutatja Minervois minden szépségét - gazdag illatában fekete gyümölcsök, nyári kerti fűszerek, licorice... Kóstolva nagy aromaintenzitás érződik, sok feketeszeder, feketeribizli; sima, szuper minőségű tannin, pont megfelelő savérzet. Minden nagy harmóniában van ebben az egyensúlyos, arányos, szép borban!