Vigneti Zanatta Orion Vermentino di Sardegna
Az illatban a citrusok mellett a vermentino jellegzetes mezei virágossága is megjelenik, már az elején bebódítva a kóstolót. Szájban megint csak intenzív citrusosságot mutogat, a lime-tól a grapefruitig mindent, és egy kis almás-zöldalmás aroma is felbukkan. Friss, nagyon szomjoltó szárd szörp egy fuvallatnyi édes érzettel a végén.
Concilio Marzemino
Az Alpok lábainál, melegebb klímán, hordalékos, agyagos talajon terem ez a ritka szőlőfajta, a marzemino, mely éppen ilyen körülmények között mutatja a legszebb oldalát. Szépen megtartja a savakat, sokféle piros gyümölcsös aromákat ad, plusz a fajtára jellemző karakteres, gyógynövényes, fűszeres jelleget. A tanninok nagyon enyhék, a test közepes. Kifejezetten enyhe, könnyű ivású nyári vörösbor.
Corte Adami Soave
Tipikus soavés illat fehér szirmú virágokkal és fehér húsú gyümölcsökkel, plusz egy kis citrusossággal. Kézzel szüretelték, majd a kierjedt bort 2 hónapig seprőn tartották és folyamatosan kevergették (battonage). Közepes testű, jó savú, friss, "itatós" fehérbor, érezhető, funky ásványossággal az utóízben.
Cantina San Donaci Anticaia Negroamaro Salento
A fajtára jellemző sokrétű illattal indít: van benne sok fekete gyümölcs, áfonya, édesgyökér, kakaó... Aztán a szájban már csak simogat: enyhék a tanninok, legfeljebb közepes a savérzet - és megmarad a sok, érett piros és fekete bogyós gyümölcs. Csak acéltartályban volt, hordófűszerek tehát itt nem jönnek az utóízben, de enyhén megjelenik a fajtajelleges finom mandulás kesernye, amiről a negroamaro szőlő a nevét is kapta.
Cantina San Donaci Anticaia Primitivo del Salento
Il Colle Prosecco Frizzante Brut
Vigneti Zanatta Renarossa Monica di Sardegna
Oké, tudjuk, hogy a "mónikázás kétezer", de hát infláció van... Egyébként a Vigneti Zanattáé egy egészen kiemelkedő monica: sok piros gyümölccsel és egy kis gyógynövényességgel, ráadásul a tanninérzet is egész jó (ami elég ritka a monicánál). Szóval ha szeretnéd egyszer kipróbálni ezt a csak Szardínián megtalálható fajtát, mindenképp jó választás!
Vigneti Zanatta Salana Cannonau di Sardegna
A cannonau a garnacha szardíniai változata. A fajtára jellemző érett, már-már aszalványos piros bogyós gyümölcsösséget hozza, fűszerességgel és egy kis avaros-földes karakterrel. Nagyon sima, enyhe tanninok, érett eprek jönnek a kortyban. Simulékony, dörgölőző borlotyó (vagy a gendersemlegesség jegyében: borkurafi), tudja, hogyan vegye le a kóstolót a lábáról.