Aranjuez Tannat
AT Roca Cantallops Xarel-lo
Hűvös, elegáns, sokrétegű fehérbor. Mészköves talaj, északi kitettség, 65 éves tőkék... Mi más is lehetne az eredmény, mint egy ilyen komplex, feszes, ásványos gyönyörűség! 100%-ban a katalánok savhangsúlyos borokat adó szőlőfajtájából, a xarel-lóból készült, de a 8 hónapos hordós érlelés és seprőn tartás szépen kerekíti az összképet: az AT Roca xarel-lója minden évben kiemelkedik krémességével, finom aromáival és összetettségével.
Bodegas D. Mateos La Mateo Vendimia
A Bodegas Mateos egyik, még megfizethető árú csúcsbora. 70% tempranillo, 27% garnacha, 3% graciano. A borászat "Salobral" nevű, legemblematikusabb, meszes-agyagos talajú területéről származik. Rengeteg gyümölcs aromát villant: szedret, meggyet, feketeribizlit, szilvát, kinek mi kell... A gyümölcscunami mellett nagyon szépen integrált hordós jegyek érezhetők a 14 hónapos új francia hordós érlelésből. Hosszú és komplex Rioja.
Celler Bartolomé Clos Bartolomé
A Clos Bartolomé egészen mikro borászat: kevesebb mint 10000 palack összmennyiséggel évente. A területük - 7 hektár - Priorat délnyugati végén van, Bellmunt del Priorat városka környékén, a szőlők: garnacha és cariñena, melyek között sok egészen régi ültetvény is található. Top minőségű szőlő, hagyományos, szó szerint kézműves feldolgozásmód... A bor összetett, sokrétű, fekete és szárított gyümölcsökkel, aszalt szilvával, finom édes fűszerekkel, és enyhe pörköléses, hordós jegyekkel. Gazdagon gyümölcsös, érett, impresszív vörösbor nagyon selymes testtel és nagy hosszal.
Clos Galena
Nemzetközi szinten elismert nagyágyú, klasszikus Priorat-bor. Gyönyörűen tükrözi vissza azt az egészen különleges környezetet ("terroirt"), ahonnan származik. Illatában ott vannak azok a tipikus fekete fűszeres, kissé "smoky" jegyek, amik annyira tipikusak Prioratban - mellette pedig a nagyon érett piros színű gyümölcsök. Kóstolva először a közepes, érett, integrált tanninok és a friss, élénk karakter tűnik fel, aztán csak úgy zuhognak a kortyba az érett piros gyümölcsök. 12 hónapig érlelték új francia hordóban, majd még két évig palackban, mire végre megkaparinthatta a nagyérdemű.
Coca i Fitó Jaspi Negre
40-90 éves, öreg tőkés garnacha (45%), 40-80 éves cariñena (25%), valamint egy kis cabernet és syrah házasítása. 3 hónapig francia és amerikai hordókban érlelték, majd még egy évig föld alatti betontartályokban. Érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, gyógynövényes, valamint fűszeres jegyek illegetik magukat, na és érezhető, de nagyon puha, csiszolt tanninok. Kifejlett szerkezetű, mégis könnyen fogyasztható nagy vörös cuvée.
Coca i Fitó Tocat de l’Ala
Idős, 30-80 éves cariñena (55%) és garnacha (35%) házasítása, megbolondítva egy kis (10%) syrah-val. A területek Emporda borvidéken, Katalónia északi régiójában találhatók, a talaj nagyrészt pala, mely elnyeli, majd "visszaadja" a hőt, még tökéletesebb érést biztosítva a szőlőnek. A bort 4 hónapra francia és amerikai hordóba tették, "csak az íze végett" - összességében egy nagyon sima, intenzíven gyümölcsös házasítás kerekedett a dologból.
Corte Adami Amarone della Valpolicella
Expresszív, sötét, nagy vörösbor. A kézi szüret és gondos fürtválogatás után acéltartályban erjedt, majd 5 hektós nagy hordóban folytatta pályafutását, végül 24 hónapot pihent, érett kis francia hordóban. Húsos, feketegyümölcsös, sőt kissé toastos-füstös nagyágyú. Szuperérett és integrált gyümölcsök, puha tanninok, aszaltmeggyes, édesfűszeres, tömény íz- és alkoholbomba. Nagyon klasszikusan amaronés, csalódás kizárva.