Bodegas Hacienda Monasterio
Őrületesen, zsongítóan harmonikus és komplex vörösbor, az előző évjáratokhoz képest slankított testtel, hordóval és tanninokkal, valamint maximumra tekert fekete gyümölcsökkel. Peter Sisseck "neoklasszikusnak" hívja ezt az új sítlust, melynek lényege a kicsivel koraibb szüret, nagyobb hozam, több gyümölcs, elegánsabb, áramvonalasabb szerkezet... A fő szőlőfajta a tempranillo helyi változata, a tinta del pais (85%), ezt egészíti ki egy kis cabernet sauvignon, merlot és malbec. Közepes testű, finoman-puhán tanninos csúcsvörös, rengeteg piros és fekete bogyóval és a nagysága mellett meglepő frissességgel.
Roquette & Cazes
Az egyik legjobb vörösbor a Douro folyó vidékéről. 60% touriga nacional, 25% tinta roriz (ami ugye, a spanyol tempranillo, de ezt nem mondjuk ki Portugáliában) és 15% touriga franca. Kézzel szüretelt, óvatosan dédelgetett szépség. 18 hónapig érlelték francia hordókban. Telt, nagy szerkezetű, de arányos csúcsbor feketebogyósokkal és egészen finomra csiszolt tanninokkal.
Roquette & Cazes Xisto
Touriga nacional, tinta roriz és touriga franca szőlők házasítása, 20 hónapig érlelték francia hordókban. Szájat, szívet betöltő boróriás, masszív, de nagyon puha tanninokkal, érezhető hordós karakterrel. Mindemellett tele piros és fekete bogyós gyümölcsökkel és bársonyos textúrával. Nagyjából mostanra (2023-ra) érte el a csúcsát és várhatóan ott is lesz még minimum tíz évig. Mindössze 2400 palack készült.